Симптоми на недостатъчност

                 

Симптомите на недостатъчност, които водните растения в аквариума могат да изявят, понякога са трудни за диагностициране, тъй като различните увреди, причинени от тези недостатъци, могат да изглеждат много еднакви и обикновено не оставят знаци за това кой специфичен хранителен елемент може да липсва.

 Преди всичко можем да кажем, че липсата на СО2 е частично или дори напълно отговорна за много от типичните симптоми на недостиг. По този начин приемаме, че в аквариума е доставено достатъчно количество СО2 от 20-30 mg / l. Ако забележите, че състоянието на вашите растения е влошено, първо проверете захранването с CO2 на вашия резервоар. Разбира се, не е задължително липсите да се дължат на недостатъчност на въглероден диоксид. Има аквариуми, които с правилен светлинен режим, брой риби и торене отглеждат прекрасни непретенциозни растения. Симптоми на недостатъчност

Недостатъчнос на калий

Оптимални стойности на Калий: 5-15 мг / Литър

На по-старите листа се формират малки
кръгли дупки - некрози. В началото те се виждат само като малки черни точки, но стават все по-големи и по-големи и в някои части имат жълтеникав ръб. Новите листа са намалени по размер и повърхност. В други растителни видове, по-старите листа може да станат жълтеникави, преди да умрат, въпреки това, за разлика от магнезиевия дефицит, листните нерви също стават жълти.

Недостатъчност на Азот

Азотът се поема под формата на нитрати от растенията.

Повече за този елемент можете да прочетете в портала за хранителните вещества.

Оптимални нива на нитрати: 5-30 мг/литър.

Цветът на листата на водните растения се променя до жълтеникаво зелено, по-старите листа са по-жълти от по-младите. По-старите листа обаче не умират.
Силният азотен дефицит може да се прояви по много начини. По-малки листа, по-светлите  цветове също могат да сочат липса на азот. Замърсените издънки (частично тъмно оцветени и / или с
изкривен растеж) или много бавен растеж също могат да бъдат симптом на азотен дефицит. Старите листа пожълтяват от върха към дръжката.
При някои видове водни растения, листата също могат да покажат намалено червеникаво оцветяване.

Недосатъчност на Фосфор

Фосфор се поема под формата на фосфати от растенията.

Повече за този елемент можете да прочетете в портала за хранителните вещества.

Оптимални нива на фосфатите: 0,1-1,5 мг / Литър.

 

Водните растения спират да растат напълно и в някои части листата изсветляват. Определени водни растения обаче може да станат по-тъмни. По-старите листа могат да покажат наличие на заразяване с водорасли (тъмно зелени точки или green spot algae) и по правило да падат по-лесно. Също така е възможно: кафяви петна по листата. Някои растителни видове могат да се превърнат в интензивно лилаво, тъй като пигментният антоцианин се натрупва. Симптомите на дефицита изглеждат почти като тези на нитратите.

Недостатъчност на Желязо

Оптимални нива на желязо: 0,05-0,1 мг / литър
Когато съществува дефицит на желязо, в новите листа на водните растения се образува по-малко хлорофил. Върховете на Ceratophyllum роголистник, напр. първо изглеждат червеникави след това стават бяло. Издънките на Egeria densa първо се превръщат в жълтеникавозелени до жълти, а листата им се разрастват. Освен това листата растат много близо до стъблото. Новият растеж на видовете Echinodorus остава по-малък в случай на лек дефицит и развива петна с по-светъл цвят или широки надлъжни светлинни ленти. Когато дефицитът е по-изразен, растенията нямат никакъв хлорофил в новите си листа, които скоро умират
, тъй като не могат да се хранят.  Листната тъкан става белезникава и бяла по-бързо от листните нерви, които остават зеленикави. Силният дефицит на желязо води до некрози (черни петна и дупки) в новите листа, които остават значително по-малки.
Бързо растящите растения са първите, които проявяват недостиг на желязо.

Недостатъчност на Магнезий

Оптимални нива на Магнезий: 10-15 мг / литър

Магнезиевият дефицит често има същите симптоми като дефицита на желязо, тъй като липсата на магнезий блокира абсорбцията на желязо. Може да доведе до тежки хлорози. Листата стават с цвят жълто до бяло и може също да имат лилаво оцветяване на върховете им, а някои от тях могат да растат и накъдрени. Тези симптоми на недостиг също могат да се появят на млади листа.

Недостатъчност на Микроелементи

Оптимални нива на Калций: 20-30 мг/ литър

В случай на дефицит на калций, новият растеж на растенията е малък и блокиран, те са по-закръглени, а листната тъкан е намалява, но листните нерви остават с първоначалния си размер. Листата са къдрави и не растат гладко. Цветът на новите листа може да бъде много светъл, дори бял. В крайна сметка, обаче, имайте предвид, че почти винаги има достатъчно калций в чешмяната вода и че това е сравнително рядък дефицит.

 

Борният дефицит изглежда много подобен на дефицита на калций, но също така е много рядко срещан, тъй като борът се добавя от почти всеки тор с микроелементи и по този начин трябва да присъства в достатъчни количества почти по всяко време.