Моят първи по-голям проект. Стъпка по стъпка създаване на 500 литра растителен аквариум. Част 1

Здравейте, реших тук да споделя как успях да изградя един стабилен и красив растителен аквариум. Занимавам се с акваристика повече от 10 години. Първият ми аквариум беше 30 литра с какви ли не рибки в него. Отдавна мечтая за нещо голямо. Когато човек иска нещо достатъчно силно, то рано или късно става реалност, защото с всяко твое действие ти вървиш към идеалите и мечтите си.

Да започнем с размерите на аквариума: 142Д/ 58Ш/ 60В. Размер на стъклото е 1см. По външни размери аквариума е приблизително 500 литра.

Преди да започна със пълненето на аквариума, трябваше да се оборуднвам с необходимата Филтрираща техника, растителност, осветление, и грунд.
В момента техниката се изчерпва с външен филтър (канистър) на марката Sun Sun с работен обем от 2000л/ч. В канистъра се намират 4 кошници пълни с различна керамика, отговорна за биологичната филтрация на водата. 
Осветлението е Hand Made – 4×54в T5. Пурите на коите се спрях са на Osram, а като цветна температура както следва: 2 x 8000 K(отива към синьото) 1x 2700(ръждив цвят) K 1 x 6500 (слънчева светлина)
В момента осветлението свети на 2 цикъла, като свети общо 8 часа.

Растенията: разнообразна флора над 25 вида.

Грундът който използвах за направата на аквариума е многослоен.
1 Слой – лава
2 Слой – JBL подхранващ субстрат
3 Слой – чист кварцов пясък с фракция 2,5-3,3 мм и JBL Манадо.

Няма да спомена колко се поизпотих докато изчистя целия грунд: За изчистването на лавата използвах кофичка, на която пробих дупки с диаметър от 5мм. След това филтрацията мина безупречно.Така, в крайна сметка достигнах до изчистена лава:
Може би се питате за какво служи лавата : Всъщност тя представлява място,където се заселват различни бактерии живеещи в аквариума. Те са по-известни като “Добрите бактерии”. Повечето от тях преработват отпадъците  (екскременти, недоизядена храна  и др.) в полезни за аквариумните растения вещества!

Picture

След като изчистих необходимия грунд започнах с поставянето:

Picture

PicturePicturePicture

След като бях поставил необходимата дебелина на кварцовия грунд (белия) и лавата сложих един корен да поекспериментирам.  Под 3-4 см от този грунд сложих от Субстрата на Tetra.

 

Picture

Малко преди да започна с полагането на грунда вече бях приготвил растенията си за засаждане.
Те търпеливо чакаха своя ред под влажната покривка на наелона.

Picture

След това започнах да редя основните корени които бях харесал. Корените са от мангрово дърво. В акваристиката се използва мангровото дърво, защото е много устойчиво на изгниване във водата.

Преварих дърветата 2-3 пъти и ги оставих да починат малко. След необходимата почивка ги разподреждах наляво, нядясно докато накрая достигна до желаната подредба.
Имайте предвид,че всички корени минават през Комитета по Оценка и Акредитация на Корените: 😀 😀 

Picture
След като подредих корените засипах отгоре с 3 слой грунд JBL Манадо- 

Picture

Засадих растенията в грунда и започнах пълненето… След 1-2 часа пълнене вече можех да седна и да се насляда на пълния аквариум. След добре свършената работа,наместих капака и включих щепселите в контакта. Сложих флейтите на филтъра и пуснах и него в действие.

Вече всичко беше готово!! Не след дълго ударих и една снимка на завършения аквариум:

Picture

И така можех да се похваля с успешен старт. Аквариума го стартирах на 12.07.2015.Ето и една фронтална:

Picture

И така започна развитието на моя аквариум.

 

Коментар