От какво се нуждаят растенията?

Както всички живи същества се нуждаят от храна така и аквариумните растения имат определени изисквания за нормално съществуване. Едно от тези изисквания това са хранителните вещества. Растенията най-общо се хранят по два начина:
1Чрез фотосинтеза (за която са необходими въглероден диоксид и светлина)
​        1.1. Светлина
Чрез хлорофила растенията превръщат светлината в захариди, с които се хранят.Тъй като растенията имат
също период, през който си почиват(спят), препоръчвам продължителността на осветяване да бъде между 7 и 9 часа.
1.2. Въглероден диоксид (СО2)

Чрез Въглеродния диоксид растенията си набавят елемента Въглерод/C/.Той също е необходим за фотосинтезата. Обикновено той се отделя при дишането на рибите и при гниенето на различните материи в аквариума, например части от растения. За отглеждането на много растения обаче той се явява недостатъчен като количество и се налага допълнителното му добавяне. Това може да стане с бутилка сгъстен газ, метод с мая и захар и лимонена киселина и натриев бикарбонат
2. Чрез листата и корените си, растенията всумкват Бор/B/, Калций /Ca/, Желязо/Fe/, Мед/Cu/, Манган/Mn/, Молибден/Мо/ и Цинк/Zn/,Азот /N/, Фосфор /P/, Магнезий/Mg/  и други по-комплексни структури. Именно тези елементи трябва да са осигурени, за да се развиват растенията в своя най-добър вид. При недостатъчно количество от тези вещества растенията спират процеса на хранене и се активират редица процеси , които в крайна сметка водят до тяхната смърт.  

 

Коментар