Besame Mucho Scape, седмица 1

Здравейте на всички, надявам се да сте имали спорна седмица, тъй като определено моята беше такава. Ето и как се развива аквариума “Besame Mucho”.

За тези, които не са се запознали с предишния пост можете да го прочетете ТУК

След като се нарадвах на хардскейпа в продължение на няколко дни, реших да поканя малко близки приятели акваристи да го оценят и заедно да му се порадваме. Понеже с Дани сме комшии, та седнахме една вечер да го обсъждаме. Ех, голям кеф падна.

Имахме полуготов скейп пред нас и се започна вече с детайлите. Ето този камък малко наляво, ама малко… оп ето това – перфектен. След това следващия камък. Имам чувството,че за двата часа в които обсъждахме детайлите на скейпа се вълнувахме като малки деца пред новата си играчка. И то да кажеш играчка, едно стъкло, 15 килограма речни камъни и малко грунд! Но това е хобито, сплотява хората и те кара да се вълнуваш. Просто като гориш в нещо такова, не можеш да не го споделиш с други, които горят в него!

Заформихме лека пещера в дясно, която се оказа доста сполучличо попадение, като това беше отпразнувано с вик на вълнение. Така скейпа придобива и доста по-мистичен вид!

Планирах засаждането на аквариума да се случи в ивици с различни полянкови растения.

Най-отпред планирах да сложа Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’, която чрез малките си листенца и гъстия си растеж и светлозеления си цвят да направи голям контраст с големите и сиви камъни. Така, когато се образува полянка от растението, камъните ще изпъкват.

След цял един ред около 10 см от растението ( представете си го като лента, която минава по дължината на аквариума), следващия слой засадих с Glossostigma elatinoides от лявата част на скейпа и Micranthemum ‘Monte Carlo’. Тези две растения са също подходящи за полянкови растеиния. Правят добър киллим, но тъй като листенцата са им по-големи, е по-логично и по-добре да бъдат на среден план в моето Iwagumi.  Задната част ще бъде засадена с Eleocharis acicularis ‘Mini’ . Така най-отзад ще бъде най-високото от тези растения. По този начин ще оформя една предно-задна перспектива и плавен преход на погледна от преден към заден план на аквариума. Също така, ще подсиля и задните камъни и ще ги подчертая с Елеохариса.

Искам да обърна и малко повече внимание на растенията, които получих. Всъщност след като Дани разбра затова, че ще правя Ивагуми, веднага се отзова и отидохме в неговата нова аквариумна стаичка. Доста готино местенце си е направил. Там отглежда доста надовдни аквариумни растения. Грабна един плик и бързо го напълни със пластмасови съндъчета, пълни със свежи китки.  Растенията бяха в отлично състояние, та за мое удоволствие,че и ваше, им направих малко снимки:

След като внимателно се почистят от пръстта, растенията се групират на по-малки коренчета и внимателно се засаждат в грунда. Аз лично предпочитам да ги засаждам с правата пинсета, тъй като след като се постави в грунда, растенията не се заплитат толкова в нея. Имайки предвид,че манадото е доста лек грунд, обикновено на местата, където е по-плитък грунда по-трудно става засаждането.

Така започнах и внимателно да засаждам самите растения. След около час и половина вече бях засадил по-голямата част от предната и средната зона. Уморих се, така че задната ще остане за следващия ден.

 

След това бавно напълних аквариума. Един съвет при пълненето на аквариума – внимавайте да не разришкате грунда със струята от водата. При по-силна струя сложете кофичка или капак, който да поема “удара” на водната струя, за да не се размести самия хардскейп.
След 3 дни вече започнах да преминавам и през “кафявата” фаза, която е доста бързо преходна в самия аквариум. Тя е много характерна за всички новостартирани аквариуми и обиквеноно трае не повече от седмица, докато хубаво се завърти азотния цикъл.

За финал предлагам и едно кратко видео на аквариума 3 дни след като е стартиран.

Коментар

Вашият коментар: